Diabetische voetverzorging
Als u diabetes heeft, is raadzaam om enkele malen per jaar naar een pedicure te gaan. Ook als u geen voetklachten heeft!
Pedicures die mensen met diabetes mogen behandelen moeten een extra opleiding volgen om het certificaat voetverzorging bij diabetici te behalen. Daarnaast zijn zij verplicht de cursus richtlijnen voor risicovoeten te volgen en volgens deze richtlijnen te werken. Zij staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor pedicures, daartoe moeten de pedicures elk jaar bijscholing volgen om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.
Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de gespecialiseerde pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.
De voeten van diabetici zijn namelijk extra gevoelig, doordat:
- De bloedtoevoer in de benen en voeten kan verminderen door atherosclerose of mediasclerose
- De huid wordt vaak dunner en kwetsbaarder
- Nagels kunnen verkleuren, vervormen en verdikken
- De voeten kunnen qua vorm veranderen
- Stijfheid in de gewrichten
- Neurologische complicaties: uitvallen van het oppervlakkige en/of diepe gevoel in de voeten. Door de neurologische complicaties hoeft pijn niet altijd waargenomen te worden, waardoor wondjes onopgemerkt blijven.
Bovenstaand proces gebeurd geleidelijk aan, waardoor aandoeningen aan de voeten zoals: kloven; likdoorns; drukplekken en ingroeiende nagels in combinatie met vaatproblematiek en het minder worden van het gevoel aan de voeten kan leiden tot zeer vervelend situaties. (Ulcus en in zeer vervelende situaties tot amputatie van een deel van de voet).
Door een goede voetverzorging en samenwerking met andere disciplines wordt geprobeerd dit probleem te voorkomen.
Wijziging vergoedingen bij diabetes:
De regels van de zorgverzekeraars voor cliënten met diabetes zijn per 2016 gewijzigd.
U dient in het bezit te zijn van een zorgprofiel om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een pedicurebehandeling.
Dit zorgprofiel wordt in eerste instantie vastgesteld door uw huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige.
Indien het zorgprofiel 2 of hoger is, zullen zij u doorverwijzen naar een podotherapeut. De podotherapeut maakt dan een behandelplan en zal u daarna doorverwijzen naar een pedicure. De pedicurebehandeling wordt dan gedeeltelijk vergoed via uw zorgverzekering. De vergoeding betreft de medisch noodzakelijke instrumentele behandeling ter voorkoming van een ulcus.
Het is mogelijk om bovenop deze behandeling een extra aanvulling te nemen op uw behandeling, zodat uw voeten er weer helemaal stralend eruit zien.
Wat niet in deze gedeeltelijke vergoeding zit is het volgende:
- Recht afknippen van gezonde teennagels
- Schoonmaken van nagels/nagelwallen
- Losmaken van nagelriemen
- Verwijderen/fraisen van (niet snijbaar) eelt dat geen drukplekken veroorzaakt
- Ruwe huid egaliseren
- Cremen/scrubben van de voeten
- Nagelreparatie
- Lakken van de nagels.
Indien u een zorgprofiel 0 of 1 hebt, komt u alleen in aanmerking voor vergoeding indien u hiervoor aanvullend bent verzekerd.
Ik ben aangesloten bij de ketenzorg en heb samenwerkingsovereenkomsten met diverse podotherapeuten in Helmond inzake preventieve voetzorg voor diabetes mellitus patiënten.