Reumatische voetverzorging

Reuma is een verzamelnaam van vele aandoeningen die allemaal betrekking hebben op klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma kan in alle lagen van de bevolking voorkomen, van jong tot oud. De voeten van reumapatiënten hebben extra zorg nodig, doordat hun voeten kwetsbaarder zijn dan de voeten van gezonde mensen. Aangezien reumapatiënten niet alleen last krijgen van de voeten, maar vaak ook van de rug en handen, wordt de voetverzorging soms een probleem.

De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose. 

Als je reumapatiënt bent, kun je je voeten het beste laten verzorgen door een professionele pedicure. De medisch pedicures of pedicures met de aantekening RV,  hebben na het volgen van de cursus richtlijnen voor overige risicovoeten het certificaat voor Reumatische voetverzorging behaald.

Behandeling

Bij Reumatische cliënten gaan wij voorzichtig te werk, daar een reumapatiënt extra gevoelig is voor ontstekingen.

De slijtage in de gewrichten en/of standsveranderingen van de voeten kunnen leiden tot veel of juist heel weinig eeltvorming. Bij veel eeltvorming, kunnen zich ook likdoorns onder het eelt ontwikkelen.

Het vetpolster onder de bal van de voet kan door de druk dunner worden of door de standsverandering verschuiven.

 

Bij Reuma patiënten kunnen ook uw nagels aan de tenen gaan veranderen, door een standsverandering van uw voet.

De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:

  • Verkleuringen.
  • Verdikte of juist extreem dunne nagels.
  • Brokkelige nagels.
  • Eeltvorming onder de nagels.
  • Ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels

 

Bij de behandeling zal dan het pathologisch eelt en de likdoorns worden verwijderd.  Drukplekken kunnen na de behandeling ook drukvrij gelegd worden om de pijn te verlichten.